Help mijn baby huilt!

By on May 23, 2013

In zijn eerste levensjaar kan een baby slechts op een paar manieren duidelijk maken wat hij of zij voelt. Door te huilen bijvoorbeeld. Huilen dient als een alarm van je kindje om aan te geven dat er iets mis is. Na verloop van tijd ga je de verschillende huiltjes herkennen. Soms huilt je baby omdat hij honger heeft, andere keren is hij gewoon heel moe.

Het gehuil kan in volume nogal variëren. Baby’s kunnen huilen omdat ze pijn hebben, honger, ongemak of irritatie, een volle luier, zich vervelen, gefrustreerd zijn of zich eenzaam voelen. Sommige baby’s huilen zichzelf simpelweg in slaap. Je baby troosten betekent niet dat je ze verwend, in veel gevallen is het de beste manier om je kindje weer rustig te krijgen. Natuurlijk moet je niet bij elk geluidje dat ze maken direct boven de wieg gaan hangen, maar als het gehuil langer aan houdt kan een troostende knuffel vaak de oplossing zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat je een baby onder de 6 maanden niet kunt verwennen. Als we wat ouder zijn kunnen ze wel eens misbruik gaan maken van de aandacht die je ze geeft als ze huilen. Vanaf dat moment is het dus wat beter opletten.

Een paar tips voor baby’s die erg veel huilen:

  • Rust en regelmaat werkt heel goed voor huilbaby’s. Zorg dus voor een vast dag-, nacht-, slaap- en eetritme.
  • Doe steeds dezelfde dingen, op dezelfde plek en in dezelfde volgorde
  • Zorg voor een rustige slaapomgeving (één knuffel in bed en geen mobiel)
  • Gun je baby zijn rust en leg hem in bed als hij moe is
  • Laat een muziekje spelen als je het babykamertje verlaat, dan is de baby niet gelijk alleen
  • Een baby merkt aan zijn ouders ook paniek. Probeer dus zelf te ontspannen met muziek of een warme douche, dan komt je baby ook tot rust.
  • Leg een knuffel in zijn bedje die je zelf een tijd in bed hebt gehad, dan ruikt je baby jouw geur als je weggaat
  • Een uitgeruste ouder kan beter tegen het gehuil van zijn baby. Zorg dus dat je zelf je rust pakt en een keer oppas regelt om bij te komen.
  • Soms zijn huilerige baby’s gewoon extreem moe. Leg ze even in hun bedje om te kijken of ze daar misschien rustiger van wordt. Check wel elke 5 minuten of het beter gaat.
  • Het is nu eenmaal een feit dat baby’s soms een langere tijd achter elkaar huilen. Dit is normaal, behalve dat het jou en je buren irriteert.
  • Soms kalmeert beweging je baby. Bijvoorbeeld door met hem te wandelen of te gaan rijden in de auto. Als je kindje al oververmoeid is kan dit echter juist averechts werken.
  • Als je kindje 6 maanden of ouder is en nog steeds nachtenlang huilt zou je de Olwen Wilson methode kunnen uitproberen

In de eerste 6-8 weken van je kleintje zul je merken dat het huilen steeds meer toeneemt, tot gemiddeld zo’n 2-3 uur per dag. Na 8 weken zou dit weer langzaam minder moeten worden. Van een huilbaby is pas sprake als je kind 3 weken lang, 3 dagen per week, 3 uur per dag doorhuilt, en slechts 1 op de 15 baby’s heeft hier last van.

Bedenk je dat als er echt iets aan de hand is met je kind, je moederinstinct dit vaak meteen doorheeft. Twijfel in zo’n geval niet en neem direct contact op met je huisarts.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *