Hoe snel ben ik zwanger?

By on April 17, 2013

Denk je eindelijk de meest drastische knoop van je leven te hebben doorgehakt: Wordt je de eerste maand gewoon weer ongesteld. Tja, de kans dat je meteen de eerste keer zwanger wordt is nu eenmaal niet zo heel erg groot.

Op de eerste plaats zal een vrouwenlichaam tijd nodig hebben om te ‘ontpillen’, en zich van alle hormonen die met een anticonceptiemethode samenhangen te ontdoen. Als je al vele jaren de pil, nuvaring, een spiraaltje of een ander middel tegen zwangerschap gebruikt kan het soms ook even duren voordat je normale cyclus weer op gang is. Je lichaam schakelt terug op zijn eigen natuurlijke ritme, en er kunnen een paar menstruaties voor nodig zijn om dat te bereiken.

Dat normale ritme is ook belangrijk om te bepalen wanneer je nou precies zwanger kunt worden. Voor een vrouw is dat elke maand namelijk maar een korte periode van 24 uur, rondom de eisprong. Je eisprong vindt ongeveer 10 dagen voor je eerstvolgende menstruatie plaats. Als een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen hebt is deze dag dus heel makkelijk te bepalen. Als je de ene maand 24, dan weer 30 dagen hebt, wordt dat een stuk lastiger.

Gelukkig is daar de man, wiens zaad tot wel 7 dagen houdbaar kan blijven zodra het eenmaal in de vagina is beland. Onderzoekers hebben dan ook vastgesteld dat mensen die ongeveer 3 keer in de week vrijen, de beste kans maken om snel zwanger te worden.

Elke dag vrijen wordt soms afgeraden, omdat een man gemiddeld genomen 48 uur nodig heeft om zijn zaadvoorraad weer op pijl te brengen. Om de andere dag vrijen in je vruchtbare week is dan ook het beste advies.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *