Kans op zwangerschap

By on April 17, 2013

‘Een kind neem je niet, een kind krijg je’ Een waarheid als een koe. Zodra je eenmaal hebt besloten dat je graag zwanger wilt worden zul je meestal niet direct de eerste maand zwanger zijn, zelfs als vrij je een maand lang drie keer per dag!

Een gezond stel van onder de 30 dat circa 3 keer per week sex heeft, heeft elke maand ongeveer 20% kans om zwanger te raken. De kans is dus veel groter dat het niet, dan wel lukt!

Bij vrouwen tussen de 30 en 35 is de kans elke maand ongeveer 10%, na je 35e neemt dat nog wat verder af naar 5%. Uiteraard zijn dit gemiddelden, er zijn meer dan genoeg vrouwen boven de 30 en 35 die in een wip zwanger zijn. Maar door de bank genomen nemen je kansen dus wel af naarmate je ouder wordt.

Als je 20 bent is de kans dat je binnen een half jaar zwanger bent 90%, als je 25 bent is dit 65% en als je 35 bent 35%. Toch is na 12 maanden 80-95% van alle vrouwen zwanger. Na twee jaar stijgt dit aantal tot 90-95%.

Behalve je leeftijd speelt ook het gewicht van de vrouw een belangrijke rol in je kansen op een zwangerschap. Heb je last van (licht) overgewicht of juist ondergewicht dan is de kans dat je snel zwanger wordt wat kleiner. Dit heeft er mee te maken dat je hormoonhuishouding iets anders staat afgesteld.

Roken, caffeine- en alcoholgebruik kunnen om verschillende redenen ook de kans op een succesvolle bevruchting verkleinen, zowel bij mannen als vrouwen. Het is dan ook verstandig deze gebruiken alvast drastisch te minderen, zo niet helemaal op te geven.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *