Wij willen graag zwanger worden! En nu?

By on April 17, 2013

Ineens ben je er uit: Ik ben er klaar voor! Denk ik tenminste. Want de twijfel of je er wel of niet aan toe bent om een kind op de wereld te zitten kan lang duren. Het is dan ook geen beslissing die je van de ene op de andere dag maakt. Sommige mensen weten al van jongs af aan dat ze niet kunnen wachten om vader en moeder te worden, anderen vinden zichzelf nog lange tijd veel te jong. Als je eenmaal besloten hebt dat je wil zwanger worden kun je wel met aantal dingen rekening gaan houden.

In Nederland is de leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen gemiddeld 29,4 jaar. Nergens ter wereld is dat getal hoger dan in ons landje. We zijn dus betrekkelijk laat met het nadenken over kinderen. Misschien omdat een van de twee er nog niet aan toe is, of omdat niemand in je omgeving aan de kinderen is.

Dat laatste lijkt bij veel mensen een doorslaggevende reden te zijn om zichzelf ineens ‘oud en wijs genoeg te vinden’. Er komt een dag dat je je ineens niet meer ergert aan al die babyfoto’s van je vrienden op Facebook en steeds vaker denkt ‘Dat wil ik ook!’.

Daarna is je eerste stap op weg naar een zwangerschap eigenlijk nog vrij simpel: Je overlegt met je partner of hij of zij er ook aan toe is en stopt met de pil of andere anticonceptie die je op dat moment gebruikt. Maar er is meer dat je nu vast kunt doen.

Op de eerste plaats wordt geadviseerd dat je als vrouw foliumzuur gaat slikken. Liefst gebruik je al foliumzuur ten minste 4 weken voordat je uiteindelijk zwanger wordt. Foliumzuur (Vitamine B) versterkt de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je kindje en verminderd de kans (60-70%) dat het een open rugetje ontwikkeld.

Voor de man is het minstens zo belangrijk om in aanloop naar een mogelijke bevruchting gezond te gaan leven. Om zijn zaad in een zo optimaal mogelijke vorm te krijgen zal hij in elk geval stress moeten vermijden, maar ook zijn alcoholgebruik moeten minderen. Ook mannen kunnen foliumzuur gaan gebruiken om hun zaadkwaliteit omhoog te brengen. Handig, kun je een potje delen dus.

Uiteraard is het ook belangrijk dat je (beiden) stopt met roken en het eventuele gebruik van drugs. Minderen met alcohol is ook verstandig op het moment dat je samen besluit om zwanger te willen worden.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *