- Doe een online zwangerschapstest om er achter te komen of je zwanger bentPosted 11 years ago
- Mila en Senn worden de populairste babynamen van 2014Posted 11 years ago
- De 10 foto’s die je moet maken op de dag dat je baby geboren wordtPosted 11 years ago
- Ontwerp je eigen 3D printed iPhone casePosted 11 years ago
- Vandaag is Wereld SchoolmelkdagPosted 11 years ago
- Zoon van Kate en William geborenPosted 11 years ago
- Handige webshop: Mini&Co. heeft alles voor de babyuitzetPosted 11 years ago
- Mooi en ook nog fairtrade: Deze naamslingers van KiddyColorsPosted 11 years ago
- Meeste Nederlanders gaan dit jaar op ‘Staycation’: Ze blijven lekker in eigen landPosted 11 years ago
- Favoriete tas van Pippa Middleton nu ook in Nederland te koopPosted 11 years ago
Wat doet de verloskundige?
Tijdens de zwangerschap wordt elke vrouw in Nederland op een aantal momenten gecontroleerd op de gezondheid en de voortgang van de zwangerschap. Dit doe je niet bij je eigen huisarts, maar bij een verloskundige. Zij is er ook bij op het moment dat je gaat bevallen, en samen werk je ongeveer een half jaar lang naar dit moment toe. Nadat je een goede verloskundige bij jou in de buurt gevonden hebt, is het tijd om je eerste afspraak te maken.
Intake (8-10 weken)
Als je net zwanger bent hoef je niet op stel en sprong naar de huisarts of verloskundige. Pas rond week 8 – 10 maak je je eerste afspraak. Dan vindt het zogenaamde intakegesprek plaats, waarbij je geinformeerd wordt over de werkwijze van de verloskundige en vragen kunt stellen. De verloskundige zal ook informeren naar jouw leefstijl, gezondheid en eventuele aandoeningen in jullie families. Op ZwangerWijzer.nl kun je voor die tijd alvast een zelfscan doen om te bepalen hoe gezond jij bent. Ook wordt besproken welke zorg je de komende maanden wilt en welke prenatale testen je wilt laten doen. Wees gerust, hier kun je daarna uiteraard nog over nadenken.
En dan volgt direct ook het meest spannende gedeelte van je eerste verloskundigenbezoek: De eerste echo! Tijdens deze echo luistert de verloskundige of het hartje van je baby goed klopt. Natuurlijk mag je er zelf ook naar luisteren.
Tijdens het intakegesprek kijkt de verloskundige ook naar de omvang van je buik en meet ze je gewicht, BMI en bloeddruk. Ook bepaald ze de uitgerekende datum.
Eerste controle (12 weken)
Vaak wordt er in een tweede afspraak een zogenaamd ‘Zorgplan’ opgesteld. Hierin spreken jij en je partner met de verloskundige af hoe je precies behandeld wilt worden. Denk aan kraamzorg, borstvoeding, pijnstilling, tradities, etc. Deze persoonlijke wensen worden in dit plan vastgelegd, zodat tijdens de bevalling alles zoveel mogelijk volgens jouw wensen verloopt. Op dat moment heb je als vrouw (en man) namelijk wel wat anders aan je hoofd.
Vervolg controles (16-40 weken)
Na de intake en eerste controle heb je gemiddeld nog 10 extra afspraken met de verloskundige, die elke keer vaak maar een kwartiertje duren. De verloskundige onderzoekt dan onder meer de groei en ligging van de baby. Ook luistert ze regelmatig naar de hartslag. In het begin van de zwangerschap is het afdoende om ongeveer eens in de 3-4 weken een afspraak te plannen. Naarmate het einde van je zwangerschap in zicht komt zal dit om de 1-2 weken zijn.
Geef echter altijd zelf aan wat je het prettigst vindt: Als je liever vaker of minder vaak komt mag dat natuurlijk ook. Uiteraard kan het ook voorkomen dat je om medische redenen vaker moet komen.
Wanneer bel je de verloskundige?
Een verloskundige is over algemeen dag en nacht bereikbaar. Op het moment dat je vliezen breken zal ze willen weten of het vruchtwater helder is en of het hoofdje goed is ingedaald. Het kan vanaf dat moment vaak nog wel enige tijd duren voordat de bevalling echt begint. Als je bloed verliest of bang bent dat er iets mis is mag je de verloskundige sowieso op elk moment bellen.
De Bevalling
Tijdens de bevalling is jouw verloskundige er altijd bij. Zij weet door alle controles precies hoe jouw zwangerschap is verlopen en dit is belangrijke informatie tijdens de bevalling. Ook als je in het ziekenhuis bevalt is zij ter plaatse en voert de bevalling uit. Alleen als er een medische aanleiding voor is wordt de bevalling op dat moment overgenomen door een gynaecoloog.