Foliumzuur slikken? Zowel voor mannen als vrouwen aan te raden!

By on April 17, 2013

Als je besloten hebt dat jullie graag zwanger willen worden is het verstandig om allebei foliumzuur te gaan slikken. Foliumzuur is een Vitamine B dat de kans op aangeboren afwijkingen bij baby’s, zoals open ruggetje en open schedel, verminderd.

Foliumzuur wordt in Nederland bij elke drogist (Etos, Kruidvat, Trekpleister, etc.) verkocht in kleine potjes van ca. 150 stuks die rond de 3 euro kosten. In een tablet zit ongeveer 0,5 gram foliumzuur, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Het is belangrijk dat je ruim van te voren begint met het slikken van foliumzuur, liefst al voordat je met de pil bent gestopt. Ben je onverwachts sneller zwanger dan verwacht? Geen paniek, begin gewoon zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur. Het is belangrijk dat je het in elk geval de eerste drie maanden van de zwangerschap elke dag slikt, om de kans op aangeboren afwijkingen in het zenuwstelsel van je kind drastisch te verminderen.

Je mag foliumzuur overigens gewoon de hele zwangerschap lang blijven gebruiken, het is een goede aanvulling op je dagelijkse voeding. Ook als het langer duurt om zwanger te worden kun je het dus gewoon dagelijks blijven gebruiken.

Sinds kort is bekend dat ook mannen met een kinderwens baat hebben bij het slikken van foliumzuur. De universiteit van California ontdekte in 2008 dat een gebrek aan foliumzuur bij mannen een verhoogde kans op een miskraam en het syndroom van Down met zich meebrengen. Het zaad van mannen uit een testpanel dat foliumzuur slikte, had 20-30% minder afwijkingen dan het zaad van de mannen die met een foliumzuurtekort kampten.

Overigens vind je foliumzuur ook in natuurlijke bladgroenten zoals spinazie en andijvie. Het verdient dus zeker aanbeveling deze groenten in aanloop naar of in de eerste fase van een zwangerschap regelmatig te eten.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *