Hoe kunnen mannen hun vruchtbaarheid verhogen?

By on May 2, 2013

Ook een man kan in voorbereiding op een gewenste zwangerschap veel doen om zijn vruchtbaarheid te verhogen. Om te beginnen: Stoppen met roken! Sigaretten zijn de grootste veroorzaker van weinig of zwak zaad.

Ook alcohol verminderd de zaadkwaliteit, het is dus verstandig om niet meer extreem veel te drinken in de periode dat je probeert om zwanger te worden. Meer dan twee eenheden per dag zijn al schadelijk bewezen.

Hou er sowieso rekening mee dat het sperma van een man gemiddeld 60 dagen nodig heeft om geproduceerd te worden. Het duurt dus ruim 2 maanden voordat je goede gedrag zijn effect heeft op je zaad.

Uit onderzoeken is gebleken dat de zaadkwaliteit van de West Europese mannen de laatste jaren drastisch verminderd is als gevolg van onze moderne levensstijl waarin roken, drinken maar ook bijvoorbeeld strak en sexy ondergoed heel normaal is. Gelukkig is er genoeg wat je als man kunt doen om je spermakwaliteit een boost te geven:

Ondergoed

Zorg voor ruimzittende onderbroeken, zodat je je balzak niet ‘tegen het lichaam’ draagt. De zaadproductie is optimaal bij een temperatuur van 35 graden, dit is 2 graden lager dan de rest van je lichaam. Daarom hangen je teelballen ook ‘buiten’ je lichaam. Zorg dus dat ze genoeg koeling krijgen en niet te warm worden. Behalve ruim ondergoed kun je ook zonder ondergoed slapen ‘s nachts, en kun je sauna’s en hete baden het beste vermijden.

Multivitaminen

Aangetoond is dat Zink goed is voor de zaadproductie, evenals Omega 3, vitamines B en C en foliumzuur. Je kunt een speciale multivitamine kopen waar al deze voedingssupplementen in zitten, zodat je je eventuele tekorten op basis van je dagelijkse voeding hierin aanvult. Zorg er wel voor dat je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet overschrijd, teveel van iets is ook niet goed.

Gezonde voeding

Behalve voedingssupplementen haal je de belangrijkste stoffen voor een optimale zaadproductie natuurlijk ook uit een gezonde dagelijkse voeding. Eet veel vlees, kaas, melk, peulvruchten, asperges en groene bladgroenten voor extra foliumzuur, en vis, rood vlees en noten voor extra zink. Van paranoten wordt gezegd dat het de kwaliteit van het zaad verbeterd.

Alternatieven geneeswijzen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat accupunctuur en oosterse kruidenthee de zaadkwaliteit zouden verbeteren.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *