Gebruik de temperatuurmethode om je eisprong te bepalen

By on May 3, 2013

De temperatuurmethode is een handige, goedkope en betrouwbare manier om je eisprong te bepalen. Je ovulatie wordt namelijk altijd vooraf gegaan aan een lichte temperatuur daling. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur ongeveer een halve graad.

Een huisarts of fertiliteitsdeskundige zal je altijd vragen om een temperatuurgrafiek op het moment dat het langer duurt om zwanger te raken. Op basis van deze temperatuurgrafieken kan hij of zij namelijk goed zien of en wanneer je eisprong ongeveer plaats vindt. Dit zijn ook waardevolle gegevens op het moment dat je bijvoorbeeld een vruchtbaarheidsbehandeling moet ondergaan.

Je temperatuur bijhouden kun je doen met onze temperatuurgrafiek om je eisprong te bepalen die je hier gratis kunt downloaden. Het is belangrijk om je temperatuur elke ochtend te meten op hetzelfde tijdstip, en vóórdat je opstaat. Als je eerst even naar de WC gaat kan je temperatuur alweer veranderd zijn. Zorg dus dat je je thermometer binnen handbereik heb liggen, en meet ook in het weekend zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip. Het beste kun je je temperatuur rectaal opnemen, dit is het meest betrouwbaar.

Download de Temperatuurgrafiek

Vlak voor de eisprong daalt de lichaamstemperatuur van de vrouw vaak een paar tiende graad, daarna stijgt deze gemiddeld een halve graad en deze blijft tot aan je menstruatie hoog. De eisprong vind plaats 14 dagen voor je ongesteld moet worden. Op basis van de temperatuurmethode kun je dus je NOD of volgende menstruatie precies bepalen. Als de temperatuur op de dag dat je ongesteld moet worden niet daalt, bestaat de kans dat je zwanger bent. Je temperatuur blijft namelijk gedurende de hele zwangerschap een halve graad hoger.

Een ingevulde temperatuurgrafiek van een vrouw met een gemiddelde cyclus, die niet zwanger is, ziet er ongeveer als volgt uit:

ChartCentLrg

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *