Als het langer duurt om zwanger te worden

By on April 18, 2013

De eerste 3 maanden ben je er vaak nog niet zo mee bezig, en verbaast het je niet dat je gewoon weer ongesteld wordt. Maar als je na een aantal maanden nog steeds niet zwanger bent, beginnen er bij veel mensen toch direct allerlei gedachtes te knagen, zeker als het om de eerste zwangerschap gaat. ‘Kan ik wel zwanger worden? Of is er misschien toch iets mis?’

Als je nog geen jaar bezig bent om zwanger te worden is er nog geen enkele reden voor paniek. Slechts 60% van alle koppels (gemiddelde van alle leeftijden) is in het eerste half jaar direct zwanger. Niet alleen leeftijd speelt daarbij een grote rol, maar ook hoe vaak je sex hebt en wanneer precies.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Een vrouw is immers maar 1 dag in de maand vruchtbaar, direct na haar eisprong. Wanneer de eisprong plaats vindt kun je ongeveer bepalen door je cyclus nauwgezet bij te gaan houden. Ongeveer 10 dagen voor je verwachte volgende menstruatie vindt deze meestal plaats. Je kunt bij de drogist of online echter ook zogenaamde ovulatietesten kopen. Deze detecteren een LH piek in je urine en kunnen zo een indicatie geven of je ovulatie er aan zit te komen. Handig als je bijvoorbeeld een onregelmatige cyclus hebt of het gewoon graag precies wil weten.

Het zaad van de man is gelukkig wel een stuk langer houdbaar dan de eicel van een vrouw. Het is dus belangrijk dat je al voor je eisprong een ‘voorraadje’ opbouwt, zodra de zaadcellen de eicel opwachten bij de eierstok op het moment dat deze springt. Als je pas gaat vrijen nadat je eisprong heeft plaats gevonden ben je dus vaak al te laat. Het sperma van de man heeft immers ook nog een paar uur nodig om de lange reis van vagina naar eierstok te maken!

Hoe vaak moet je vrijen?

Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je ongeveer 3 keer per week met elkaar vrijt. Dan heeft de man genoeg tijd om zijn voorraad weer aan te vullen, en ligt er bij de vrouw steeds een voorraadje klaar. Zaadcellen kunnen tot enkele dagen in leven blijven in het lichaam van de vrouw.

Voor de man is het ook belangrijk om zijn zaadvoorraad de rest van de maand goed op pijl te houden. Drie keer per week een zaadlozing is optimaal, te vaak of te weinig kan de kwaliteit van het zaad in negatieve zin beinvloeden.

Geen stress, sigaretten en alcohol

Uiteraard is het ook belangrijk dat je allebei lekker in je vel zit. Stress, roken, alcohol, drugs en ziekte zijn allemaal van verminderend effect op je vruchtbaarheid. Werk dus aan je gezondheid en maak je niet te sappel: 85-90% van de stellen is binnen een jaar zwanger, maar lang niet allemaal binnen een half jaar.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *