Wanneer je een miskraam hebt

By on May 9, 2013

Niet in alle gevallen loopt een zwangerschap helemaal zoals gepland. In de eerste weken is de kans op een miskraam het grootst: Je lichaam geeft op die manier aan dat er iets mis is en je kindje niet levensvatbaar is. Alhoewel het dus eigenlijk een goed ingrijpen van de natuur is, is een miskraam een hele heftige en emotionele gebeurtenis.

Meestal is de oorzaak van een miskraam een fout in de aanleg van de chromosomen, waarbij er tijdens de celdeling al iets us misgegaan. Die kans op een foutje neemt trouwens toe als je ouder wordt, dus hoe ouder je bent hoe groter de kans op een miskraam.

Als je net ontdekt hebt dat je zwanger bent kun je op een aantal manieren ontdekken dat je een miskraam hebt. Vaak is het eerste symptoon een heftige bloeding. Sommige vrouwen worden vlak na hun NOD alsnog ongesteld, veel heftiger dan normaal. Er is dan waarschijnlijk wel een bevruchting en innesteling opgetreden, maar deze wordt uiteindelijk toch door het lichaam afgestoten omdat er een fout in de celdeling is gemaakt.

In een later stadium van de zwangerschap is plots en heftig bloedverlies altijd een reden om de huisarts of verloskundige te bellen. Het betekent niet automatisch dat je een miskraam hebt, het kan ook onschuldig zijn. Bijvoorbeeld omdat:

 • De innesteling plaats vindt 
 • Je baarmoeder en baarmoedermond extra doorbloed zijn tijdens de zwangerschap. Als je je spieren aanspant – bijvoorbeeld door te niezen – kan je daardoor vaginaal wat bloed verliezen
 • Hierdoor kan het trouwens ook voorkomen dat je tijdens het vrijen wat bloed verliest
 • Er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
 • Soms treed er tijdens de zwangerschap ook onverklaarbaar bloedverlies op

Bel hoe dan ook altijd je huisarts of verloskundige, het is belangrijk dat wordt vastgesteld wat de oorzaak is van je bloedverlies!

Soorten miskramen

 • Spontane miskraam
  Een spontane miskraam is in wezen een vervroegde bevalling, en je lichaam’s manier om de vrucht naar buiten te laten komen.
 • Gemiste miskraam
  Niet in alle gevallen stoot je lichaam zelf het vruchtje af. Als op de echo nog wel een vrucht is te zien maar het hartje niet meer klopt. De vrucht zal middels een curettage moeten worden verwijderd.
 • Windei
  Wanneer er wel een vruchtzak is ontstaan maar er geen vrucht in zit, is er sprake van een windei. De embryo heeft zich dan niet ontwikkeld.

Curettage

Wanneer een miskraam niet natuurlijk ontstaat, moet er medisch worden ingegrepen middels een curettage. De baarmoeder moet dan worden leeggezogen. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving of onder volledige narcose en duur ca. een kwartiertje. Na de ingreep mag je direct naar huis.

Herstel

Na een miskraam kan het – net als na een bevalling – nog even duren voordat alle zwangerschapshormonen uit je lichaam verdwenen zijn. Als je last had van gespannen borsten of misselijkheid kan het nog enkele dagen duren voordat deze verdwijnen. Na 4 tot 6 weken ben je vaak weer gewoon ongesteld en kun je in principe gelijk weer zwanger worden. Het wordt echter aangeraden om 1 maand te wachten, en je lichaam nog iets meer ruimte voor herstel te geven. Dit kan de gezondheid van je baby ten goede komen.

Psychisch is een miskraam vaak veel zwaarder te verwerken. Je was je al aan het verheugen op de komst van de baby en plannetjes aan het maken, die nu allemaal  niet doorgaan. Het is daarom belangrijk dat je over je gevoelens praat met je partner en eventueel andere naasten in je omgeving. Ook heeft het geen zin jezelf een schuldgevoel aan te praten. Dat ene glaasje wijn of dat net iets te lang doorwerken is vaak niet de oorzaak van een miskraam.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *