- Doe een online zwangerschapstest om er achter te komen of je zwanger bentPosted 11 years ago
- Mila en Senn worden de populairste babynamen van 2014Posted 11 years ago
- De 10 foto’s die je moet maken op de dag dat je baby geboren wordtPosted 11 years ago
- Ontwerp je eigen 3D printed iPhone casePosted 11 years ago
- Vandaag is Wereld SchoolmelkdagPosted 11 years ago
- Zoon van Kate en William geborenPosted 11 years ago
- Handige webshop: Mini&Co. heeft alles voor de babyuitzetPosted 11 years ago
- Mooi en ook nog fairtrade: Deze naamslingers van KiddyColorsPosted 11 years ago
- Meeste Nederlanders gaan dit jaar op ‘Staycation’: Ze blijven lekker in eigen landPosted 11 years ago
- Favoriete tas van Pippa Middleton nu ook in Nederland te koopPosted 11 years ago
Week 2 Zwangerschap
Tijdens week 2 van je zwangerschap vind je ovulatie plaats. De eisprong is bij een onregelmatige cyclus vaak moeilijk te bepalen, deze is namelijk altijd 14 dagen voor je volgende menstruatie. Maar wanneer (en of je) menstrueert weet je dan nog niet precies! Gelukkig zijn er een paar manieren om je ovulatie te bepalen. Zo kun je de temperatuurmethode gebruiken of een ovulatietest kopen.
Na de eisprong blijft je eicel ongeveer 24 uur in leven. Het is dus belangrijk dat deze op dat moment bevrucht wordt door een zaadcel. Gelukkig kunnen de spermacellen van de man tot wel 5 dagen overleven in de baarmoeder. Meisjes hebben bij geboorte al miljoenen eicellen, genoeg voor hun hele leven. Mannelijke zaadcellen worden steeds opnieuw aangemaakt en hebben ca. 61 dagen nodig om tot rijping te komen.
Rond de ovulatie wordt de baarmoedermond dankzij de vrouwelijke hormonen extra doorbloed en de opening groter. Ook je zuurgraad daalt, zodat de zaadjes een grotere overlevingskans hebben. Bij een zaadlozing komen er tussen de 20 en 200 miljoen zaadcellen vrij. Zij zwemmen zich een weg naar de baarmoeder waar ze de eisprong opwachten. Wanneer de follikel barst staan zij klaar om deze te bevruchten. Van alle miljoenen zaadcellen lukt het er uiteindelijk maar één om de eicel te bevruchten, zelfs als je uiteindelijk een tweeling krijgt. In dat geval is de bevruchte cel tijdens de celdeling in twee embryo’s veranderd.
Sommige vrouwen kunnen de eisprong voelen als een korte steek in de onderbuik. Ook kun je een tijdje last hebben van een ‘zeurend gevoel’ in je buik, alsof je ongesteld moet worden. Het merendeel van de vrouwen voelt echter helemaal niks.
Eicellen zelf kunnen zich niet verplaatsen, maar de trilhaartjes in de eileiders zorgen er voor dat een bevruchte eicel naar de baarmoeder wordt getransporteerd. Dat duurt ongeveer een week, en dat terwijl de reis maar 7 centimeter is! Eenmaal in de baarmoeder breekt het spannendste gedeelte van de bevruchting aan: Gaan de cellen zich nestelen in de baarmoederwand? Sommige vrouwen voelen deze innesteling, die vaak plaats vind een aantal dagen voordat je ongesteld moet worden. Hij kan ook gepaard gaan met een paar druppeltjes bloedverlies.
Heb je flink bloedverlies, dan is het waarschijnlijk toch geen innesteling maar een gewone menstruatie. De meeste vrouwen merken overigens helemaal niks van de innesteling en de eerste echte zwangerschapsweek: Pas als je niet ongesteld wordt op je NOD (Niet Ongesteldheids Dag) mag je er van uitgaan dat er kans is op een zwangerschap..