- Doe een online zwangerschapstest om er achter te komen of je zwanger bentPosted 10 years ago
- Mila en Senn worden de populairste babynamen van 2014Posted 11 years ago
- De 10 foto’s die je moet maken op de dag dat je baby geboren wordtPosted 11 years ago
- Ontwerp je eigen 3D printed iPhone casePosted 11 years ago
- Vandaag is Wereld SchoolmelkdagPosted 11 years ago
- Zoon van Kate en William geborenPosted 11 years ago
- Handige webshop: Mini&Co. heeft alles voor de babyuitzetPosted 11 years ago
- Mooi en ook nog fairtrade: Deze naamslingers van KiddyColorsPosted 11 years ago
- Meeste Nederlanders gaan dit jaar op ‘Staycation’: Ze blijven lekker in eigen landPosted 11 years ago
- Favoriete tas van Pippa Middleton nu ook in Nederland te koopPosted 11 years ago
De anticonceptiepil en zwanger worden
De anticonceptiepil, kortweg ‘De Pil’ genoemd is in Nederland (naast condooms natuurlijk) verreweg de meest gebruikte anticonceptiemethodie. De anticonceptiepil bevat twee hormonen – oestrogeen en progestageen – die voorkomen dat er een eisprong plaats vindt. Van de Pil bestaand veel verschillende varianten, met juist meer of minder hormonen. De zwaardere pillen worden vaak uitgeschreven voor vrouwen die tijdens hun menstruatie hele zware klachten hebben of bijvoorbeeld last hebben van acné. Als je met de pil begint en geen klachten hebt zul je echter vaak een standaard pil voorgeschreven krijgen zoals de Mycrogynon.
De Pil is verpakt in strips van 21 met de dagen van de week er op. Je begint met het slikken van de pil 7 dagen na de eerste dag dat je ongesteld was. Dat doe je dan 3 weken aan één stuk, tot de strip op is. Dat is je stopweek, waarin je ongesteld bent. Ook tijdens deze stopweek ben je beschermd tijdens een eventuele zwangerschap. Je kunt de pil ook langer doorslikken, als je bijvoorbeeld op vakantie gaat of veel last hebt van je menstruatie.
Als je wil stoppen met de pil om zwanger te worden, kan dit in principe zonder verdere voorbereidingen. Zorg wel dat je vanaf dat moment ook direct foliumzuur gaat slikken. Als je gestopt bent met de pil kun je het beste de eerste maand beschermd vrijen om de kans op een zwangerschap te vermijden. Als je direct na het stoppen met de pil namelijk gelijk zwanger wordt, is het vaak lastiger om je uitgerekende datum te berekenen.
Je cyclus heeft dus een maandje (of langer) nodig om zijn natuurlijke ritme weer te vinden, dit noemen ze ‘ontpillen’. Het is niet zo dat er na het stoppen van de pil nog hormonen aanwezig blijven in je lichaam die een risico met zich meebrengen voor een eventuele zwangerschap. Echter, je zult het merken dat het misschien enige tijd duurt voordat je weer met vaste regelmaat ongesteld wordt. Je lichaam is als het ware aan het rebooten om dat ritme weer te vinden. Als je voordat je aan de pil begon al last had van een onregelmatige cyclus zal dit nu vaak ook weer zijn. Was je juist heel regelmatig? Heb geduld, de kans dat je na een paar maanden weer regelmatig menstrueert is dan heel groot.