Bekkeninstabiliteit

By on September 25, 2013
Een van de dingen waar je tijdens je zwangerschap last van kunt krijgen is bekkeninstabiliteit. De eerste verschijnselen uiten zich vaak in de vorm van pijn aan je stuitje, je schaambeen, linker- of rechterbil.
Bekkenpijn wordt veroorzaakt door een disbalans in het bekken, de botten in je heupen en billen. Door de zwangerschapshormonen wordt dit gestel weker gemaakt, om het voor te bereiden op de bevalling. Je kindje zal hier straks immers langs moeten om geboren te kunnen worden, en daar is enige flexibiliteit voor nodig. Daarnaast wordt je buik zwaarder en ga je anders staan dan je normaal staat. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.
Wanneer je last hebt van bekkeninstabiliteit kunnen de volgende pijnklachten optreden:
  • Lage rugpijn die kan uitstralen naar je billen
  • Pijn op of rond het schaambeen, soms met uitstraling naar de lies of schede
  • Pijn rond je stuitje (het laagste punt van de rug), vooral bij plots omdraaien, bukken, fietsen of hardlopen

Wat kun je doen tegen bekkenpijn?

Het advies is tweeledig: Met bekkenpijn is het namelijk belangrijk om goed te blijven bewegen maar ook je rust te nemen. Beweging om je spieren sterk te houden en rust zodat je lichaam zich kan herstellen.
Na je bevalling kun je nog een tijd last hebben van de klachten die je had als gevolg van bekkeninstabiliteit. De verbindingen in je bekken hebben even de tijd nodig om hun oude stevigheid terug te krijgen. Probeer ook nu weer een goede balans te vinden in rust en beweging, zeker nu je ook een kindje moet optillen en verzorgen!
Wanneer je heel veel last hebt van je klachten, kun je contact opnemen met een chiropractor of fysiotherapeut.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *