Misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap

By on September 25, 2013

In films en series is het vaak de manier waarop wordt duidelijk gemaakt dat een vrouw zwanger is: Misselijkheid en overgeven. Veel vrouwen hebben er in het begin van hun zwangerschap last van, met name in de ochtend. Anderen hebben er 9 maanden lang de hele dag last van! Hoe wordt het veroorzaakt en wat kun je er tegen doen?

Oorzaak

De waarschijnlijke veroorzaker van je misselijkheid is het hCG hormoon, waarvan je met name in het beginstadium van je zwangerschap veel aanmaakt. Zodra je voorbij je eerste trimester bent, is je hormoonspiegel vaak weer wat meer op orde, waardoor de misselijkheidsaanvallen weg zakken. Dat is over het algemeen na 12 tot 16 weken zwangerschap. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen blijft hun hele zwangerschap last houden van misselijkheid.

Wanneer je last hebt van misselijkheid in het laatste trimester, komt dat waarschijnlijk omdat je baarmoeder nu tegen de onderkant van je maag begint te drukken. Het maagzuur wordt hierdoor richting de slokdarm geduwd. De misselijkheid zal weer afnemen op het moment dat je baby daadwerkelijk is ingedaald.

Veel voruwen hebben alleen ‘s ochtends last van misselijkheid, maar je kunt er helaas ook je de hele dag (zelf ‘s nachts!) last van hebben.

Wat doe je er aan?

Als je vooral ‘s ochtends last hebt van misselijkheid helpt het om dan rustig aan te doen en langzaam op te staan. Het kan helpen om voordat je opstaat al iets lichts te eten of drinken, zoals een kopje thee en een beschuitje. Probeer je eten verder over de hele dag te verspreiden: Eet geen grote hoeveelheden in 1 keer maar eet elke 2 uur een beetje. Zorg er ook voor dat je altijd een gezonde snack in je tas hebt zitten.
Wanneer je ‘s nachts misselijk bent kun je voor het slapen gaan iets kleins eten zoals een schaaltje vla. Laat gekruid en vet eten staan en eet zo gezond mogelijk. Ook koffie of sinaasappel kunnen je misselijkheid versterken, gember gaat de misselijkheid juist tegen.
Als je veel overgeeft is het belangrijk dat je goed blijft drinken. Ook kun je zuurtjes, dropjes of pepermunt nemen tegen de vervelende smaak in je mond, ergens op kauwen helpt vaak ook tegen misselijkheid. Je kunt bij de drogist ook speciale bandjes krijgen die misselijkheid voorkomen. Als de misselijkheid wordt veroorzaakt door maagzuur mag je daar ook een middel tegen nemen zoals Rennie of Gaviscon. Overleg wel eerst even met je verloskundige.

Loopt mijn baby gevaar?

Overgeven is in principe niet gevaarlijk voor je kind, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je goed blijft drinken zodat je lichaam niet uitdroogt. Je lichaam zorgt op de eerste plaats voor je kindje, dat met name in het eerste trimester nog maar amper voedingsstoffen nodig heeft. Zelfs als je in het begin afvalt heb je meestal voldoende reserves.
Als je zo veel last hebt van het braken dat je urine bruin van kleur wordt en je adem naar aceton begint te ruiken, dan is er wel degelijk iets goed mis. Neem daarom bij extreem veel overgeven altijd contact op met je huisarts of verloskundige, ook als je van ellende helemaal niks meer binnen kunt houden. Zij kunnen bepalen of een ziekenhuisopname noodzakelijk is, of dat er mogelijk een andere oorzaak van je misselijkheid is die verholpen dient te worden.
Het is niet altijd gezegd dat je bij een volgende zwangerschap net zoveel last krijgt van misselijkheid als bij een eerdere (of andersom). Dit is per zwangerschap verschillend.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *