Hoe vind je een verloskundige?

By on April 18, 2013

Hoera! Je bent officieel zwanger! Eén van de eerste dingen die je je nu zult afvragen is hoe en wanneer je voor het eerst een afspraak bij een verloskundige moet gaan maken. Maar hoe vind je die? Hieronder een aantal tips:

Zoeken via Google

Net zoals met zoveel zaken is Google hier voor veel vrouwen de makkelijkste optie: Zoek simpelweg naar het woord ‘verloskundige praktijk’ plus de naam van je stad, en er zullen direct een aantal praktijken bij je in de buurt verschijnen. Sommige (grote) gemeentes hebben een overzichtssite gemaakt waarop alle verloskundigen in de stad te vinden zijn. In grote steden ben je soms verplicht een praktijk bij jou in de wijk te kiezen, op dit soort sites vind je hier meer informatie over. Ook vind je op dit soort sites verloskundigen die zelf misschien (nog) geen website hebben.

Toch is het fijn als ze dat al wel hebben, want zo’n website is vaak een goede eerste kennismaking met de praktijk. Hoeveel verloskundigen werken er, krijg je een vaste dame toegewezen en wat is de werkwijze? Het is belangrijk dat je je senang voelt bij deze eerste kennismaking. Je kunt ook altijd een eerste oriënterende afspraak bij 2 of 3 verschillende praktijken, en op basis van je gevoel kiezen.

Via de KNOV site

Via de website van het KNOV, de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, kun je ook op een kaart zoeken naar een verloskundige in jouw omgeving.

Vraag je vriendinnen

Heb je weinig vertrouwen in Google of wijkverloskundigen, dan kun je natuurlijk ook om raad vragen bij je vriendinnen die al zwanger zijn geweest. Vaak wil je hier tijdens de eerste drie maanden alleen nog niet over beginnen bij je vrienden, dus dan is het misschien ook een optie eens rond te vragen op online fora.

Verloskundige op het ziekenhuis

Tenslotte kun je er ook voor kiezen een verloskundige op het ziekenhuis te kiezen waar je uiteindelijk wilt bevallen. Dit is wat minder persoonlijk en intiem, maar in de praktijk wel vaak praktisch. Een verloskundige op het ziekenhuis heeft immers alle apparatuur om bijvoorbeeld een echo te maken voorhanden en is ook altijd direct ter plaatse als de bevalling zich aandient.

Je eerste afspraak bij een verloskundige hoef je pas rond week 8 – 12 van je zwangerschap te maken. Wat je tijdens deze eerste afspraak kunt verwachten lees je hier.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *