Week 1 Zwangerschap

By on April 18, 2013

De eerste week van je zwangerschap krijg je gelijk cadeau. In deze week ben je technisch bezien namelijk nog niet zwanger. In totaal is een vrouw 40 weken zwanger voor een baby wordt geboren. De eerste dag van de zwangerschap is de eerste dag van je laatste menstruatie. In week 1 van je zwangerschap ben je dus nog ongesteld.

Volgende week is je eisprong, en kun je bevrucht worden. In totaal ben je dus eigenlijk maar 38 weken zwanger. Omdat de eisprong en cyclus bij elke vrouw anders is, wordt de begindag van de laatste menstruatie als startdatum van de zwangerschap aangehouden. Op basis van deze datum kun je uitrekenen wat je uitgerekende datum ongeveer is.

De komende week worden in je lichaam hormonen aangemaakt die straks de eisprong bevorderen. Je eicellen zitten in een soort blaasje, die noemen we een follikel. Door de luteïniserend (LH) en follikel stimulerende (FSH) hormonen rijpt zo’n follikel en zal deze uiteindelijk openbarsten: De eisprong. Naarmate de follikel groeit wordt steeds meer oestrogeen aangemaakt, zodat de baarmoederhals goed doorbloed raakt. Een rijpe follikel wordt uiteindelijk wel twee centimeter groot.

Als je zwanger wil worden is het verstandig om foliumzuur te slikken. Als je daar nog niet mee begonnen bent is nu een goed moment om dat toch te doen!

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *