- Doe een online zwangerschapstest om er achter te komen of je zwanger bentPosted 11 years ago
- Mila en Senn worden de populairste babynamen van 2014Posted 11 years ago
- De 10 foto’s die je moet maken op de dag dat je baby geboren wordtPosted 11 years ago
- Ontwerp je eigen 3D printed iPhone casePosted 11 years ago
- Vandaag is Wereld SchoolmelkdagPosted 11 years ago
- Zoon van Kate en William geborenPosted 11 years ago
- Handige webshop: Mini&Co. heeft alles voor de babyuitzetPosted 11 years ago
- Mooi en ook nog fairtrade: Deze naamslingers van KiddyColorsPosted 11 years ago
- Meeste Nederlanders gaan dit jaar op ‘Staycation’: Ze blijven lekker in eigen landPosted 11 years ago
- Favoriete tas van Pippa Middleton nu ook in Nederland te koopPosted 12 years ago
Na een jaar nog niet zwanger
Als jullie na een jaar stevig vrijen nog steeds niet zwanger zijn kun je een afspraak maken bij de huisarts voor een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO). De huisarts zal je veelal doorverwijzen naar een ziekenhuis met een fertiliteitskliniek waar jullie beider vruchtbaarheid kan worden onderzocht. Dit houdt in de meeste klinieken het volgende in:
Mannen
Van mannen wordt gevraagd een potje met een zaadlozing in te leveren. De potjes moeten steriel zijn en je kunt ze halen bij het ziekenhuis of apotheek. Het is belangrijk dat de man 2 dagen geen zaadlozing heeft gehad (daarvoor liefst wel met enige regelmaat) en hij zijn gehele zaadlozing opvangt. Dit kan gewoon thuis, als je het potje daarna maar op lichaamstemperatuur houdt en binnen een uur inlevert bij het ziekenhuis of laboratorium. Op het ziekenhuis zijn natuurlijk ook aparte kamertjes waar een man dit kunt doen. En ja, zoals je vast wel eens in een film gezien hebt, ligt daar vaak een stapeltje ‘stimulerende lectuur’..
Vrouwen
Bij vrouwen wordt tijdens het eerste onderzoek vaak bloed afgenomen, op de derde dag van haar cyclus. Valt deze dag in het weekend, dan kan het ook op de 2e of 4e dag plaatsvinden. Het bloed wordt gecontroleerd op SOA’s en HIV, maar ook op de aanwezigheid van Follikel Stimulerend Hormoon (FSH), Luteïniserend Hormoon (LH) en Oestradiol, om te bepalen of er sprake is van een eisprong. Ook wordt aan de vrouw gevraagd om een temperatuurgrafiek te gaan bijhouden, zodat in de toekomst nauwkeuriger bepaald kan worden wanneer de eisprong plaats vindt.
Vervolgtraject
Als bij mannen een afwijking in de zaadkwaliteit wordt waargenomen, zal het zaadonderzoek na 6-8 weken herhaald moeten worden. De man kan in de tussentijd alvast een paar maatregelen nemen om zijn zaadkwaliteit te verbeteren. Pas na de uitkomst van het tweede onderzoek worden eventuele vervolgstappen besproken, omdat semenanalyse een heel wisselende uitslag kan geven.
Wanneer bij vrouwen een afwijking wordt gevonden zal een echoscopisch onderzoek worden uitgevoerd, waarbij kan worden bepaald of er sprake is van een eisprong en of er eventueel afwijkingen zijn aan de eierstokken. Ook kan een zogenaamde samenlevingstest (ookwel post coïtum test of PCT) worden uitgevoerd waarbij wordt bepaald of de vrouw misschien antistoffen aanmaakt die de mannelijke zaadcellen .
Vruchtbaarheidsbehandelingen
Een fertiliteitsonderzoek kan al snel 2-3 maanden in beslag nemen omdat je te maken hebt met de cyclus van de vrouw (25-35 dagen) en de zaadproductietijd van de man (60 dagen). Als je na een jaar nog niet zwanger bent is het dus best verstandig om op tijd naar de huisarts te stappen als je ongeduldig begint te worden. Pas als de uitslag van alle onderzoeken binnen is, kun je met een gynaecoloog spreken over mogelijke vervolgstappen in de vorm van verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen. Welke dat zijn, lees je hier.