Hoeveel gewicht kom je aan tijdens je zwangerschap?

By on April 22, 2013

Veel vrouwen maken zich erg druk over het feit dat ze tijdens hun zwangerschap zwaarder worden en vragen zich af wat normaal is. Lijnen tijdens je zwangerschap is uit den boze: Doordat je lichaam afvalstoffen uit je lichaam begint af te voeren komen deze in je bloedbaan terecht en kunnen zo heel schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.

Daarom doe je er het beste aan om tijdens je zwangerschap gewoon vanaf dag 1 heel gezond te leven. Voor veel vrouwen is het bijvoorbeeld al een grote verbetering dat ze 9 maanden lang geen alcohol mogen drinken: Dat scheelt niet alleen een hoop calorieën aan bier en wijn, maar ook aan borrelhapjes die je er normaal bij zou eten!

Belangrijk om te onthouden is dat je tijdens je zwangerschap niet voor 2 moet gaan eten. Er is geen enkele reden om heel dik te worden tijdens je zwangerschap, behalve als je ineens gaat toegeven aan al je lusten. Blijf gewoon gezond en gevarieerd eten, dat is het belangrijkste.

Tijdens je zwangerschap zal een vrouw gemiddeld zo’n 7 tot 18 kilo aankomen. Gemiddeld komen vrouwen zo’n 12 kilo aan. Dat valt dus reuze mee, zeker als je je bedenkt dat je het merendeel van dat gewicht bij de bevalling meteen kwijt bent.

Hoe is het gewicht precies verdeeld?

  • Je baby: 3,5 kilo
  • Extra bloed: 1,5 kilo
  • Je baarmoeder: 1,0 kilo
  • Vruchtwater: 1,0 kilo
  • Placenta: 0,5 kilo
  • Je borsten: 0,5 kilo
  • Vetweefsel: 3,0 kilo
  • Totaal: ca. 11 kilo

Zoals je ziet is dus maar een klein gedeelte van al dat gewicht vetweefsel. Met een beetje inspanning ben je dat na de bevalling binnen een half jaartje weer kwijt.

Val je af?

Het kan voorkomen dat je in het begin van de zwangerschap juist afvalt in plaats van aankomt. Dit komt omdat je door de misselijkheid bijvoorbeeld heel veel moet overgeven. Het is normaal als je in deze fase 2 kilo afvalt. Wanneer je meer dan 2 kilo afvalt of op een later moment in de zwangerschap begint af te vallen is het verstandig dit met de verloskundige of gynaecoloog te bespreken. Lijnen is namelijk erg schadelijk voor jou en je kindje.

Kom je te veel aan?

Ook als je teveel aankomt kun je dit met je verloskundige of gynaecoloog bespreken. Dan kan gecontroleerd worden of dit echt zo is en of dit komt omdat je kindje heel groot is of je bijvoorbeeld extra vocht vasthoudt. Het kan ook zijn dat je last hebt van zwangerschapssuiker.

Wanneer beginnen met lijnen?

Na de bevalling val je vaak zonder dat je het merkt elke dag wat af. Zelfs al heb je het gevoel dat je buik erna nog net zo dik is als ervoor! Sla echter nooit een maaltijd over, het is belangrijk dat je lichaam goed aansterkt net na de bevalling. Een dieet is de eerste maand dan ook niet gezond, omdat je lichaam alle energie nodig heeft om te herstellen. Eet dus goed en gezond! Geef je borstvoeding? Dan is afvallen zelfs schadelijk voor de moedermelk en je kindje.

Met het geven van borstvoeding verbrand je zo’n 500 calorieën per dag, hierdoor zullen je zwangerschapskilo’s dus sneller verdwijnen. Na een paar maanden ben je vaak weer op je oude gewicht, zeker in combinatie met voldoende beweging. Als je flesvoeding geeft, eet dan gezond en beweeg regelmatig. Vermijd snoep, snacks en frisdranken, binnen een paar maanden ben je weer op het gewicht van voor je zwangerschap.

Meer informatie

Kijk ook op de website van het voedingscentrum voor meer informatie over gezond eten voor, tijdens en na de zwangerschap.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *