Week 20 Zwangerschap

By on April 22, 2013

Hiep hiep hoera! Je bent nu officieel op de helft van je zwangerschap! Week 20 is een spannende week, waarin meestal de 20 weken echo plaats vindt. Tijdens de 20 weken echo, die geen medische aanleiding heeft maar vooral voor je eigen plezier is, kun je als je dat wilt zien of je baby een jongen of meisje is.

Fysiek zul je merken dat je inmiddels bijna geen taille meer hebt, en dat je buikspieren inmiddels behoorlijk opgerekt zijn. Je kunt last krijgen van een soort opvliegers waardoor je een soort broeierige uitslag krijgt op gekke plaatsen zoals onder je borsten of oksels. Om de lasten te verlichten kun je er voor zorgen dat je alleen katoenen kleding en ondergoed draagt, synthetische kleding verergerd de huidirritatie.

Zorg ervoor dat je tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk uit de zon blijft om een zwangerschapsmasker te voorkomen. Dit is een soort bruine vlek op je neus, die pas weer weggaat na de zwangerschap. Zet in de zon dus altijd een hoed op.

Misschien begin je je zo langzamerhand ook een beetje onzeker te voelen over de bevalling aan het einde van de rit. Rond de 20e week beseffen veel vrouwen zich ineens dat de baby er ook op de een of andere manier uit moet komen. Die stress is heel normaal, praat hierover met je verloskundige. Samen kunnen jullie een geboorteplan opstellen zodat je je in elk geval rationeel voor kunt bereiden op je bevalling.

Mannen kunnen zich rond deze fase van de zwangerschap soms een beetje verwijderd voelen van het hele proces. Terwijl je als vrouw ‘iets’ voelt groeien voel je als man helemaal niets, en dat is best vreemd. De 20 weken echo is een mooi moment om de zwangerschap toch samen te ervaren, omdat je de baby dan weer even kunt zien en horen. Het is ook heel normaal als de toekomstige vader vaker meegaat naar een afspraak bij de verloskundige om hem meer te betrekken in het hele proces.

Je baby is nu zo’n 16,5 centimeter lang. Zijn oortjes zijn uitgegroeid en zijn kleine lijfje is helemaal verpakt in een vettig laagje, de vernix caseosa. Dit is een soort superzalf die zorgt dat de huid van de baby nooit uitdroogt. In de vruchtzak zit nu ruim 300 milliliter aan vocht. De meeste vrouwen zijn rond week 20 van de zwangerschap tussen de 4 en 7 kilo aangekomen.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *