Week 4 Zwangerschap

By on April 22, 2013

Zo rond de 28e dag nadat je voor het laatst ongesteld was zou een nieuwe menstruatie zich aan moeten dienen. Omdat de cyclus voor elke vrouw anders is, moet je zelf je exacte ‘NOD’ (Niet Ongesteldheids Datum) bepalen. Als je op deze dag niet begint te menstrueren is er een kans dat je zwanger bent. Je kunt een zwangerschapstest kopen om dit te controleren.

Een zwangerschapstest reageert op de hoeveelheid hCG hormoon in je urine. Dit gehalte is ‘s ochtends het hoogste, dus voer de test het liefste ‘s ochtends uit. Het kan zijn dat je hCG waarden op de eerste dag van je NOD nog niet hoog genoeg zijn om door de test herkend te worden, maar dat je toch zwanger bent. Doe de test in dat geval 2 of 3 dagen later nog eens, als je dan tenminste nog steeds niet ongesteld bent geworden.

Als de test positief is betekent dat dat je zwanger bent, gefeliciteerd! Misschien voelde je het al aankomen omdat je al last hebt van vermoeidheid of misselijkheid. En waarschijnlijk begin je het nu ook aan je borsten te voelen, die kunnen gespannen zijn omdat de melkklieren direct aan de slag gaan voor je baby.

Ondertussen is het vruchtje in je buik goed ingenesteld in de baarmoeder en begint deze langzaam vorm te krijgen. Tijdens de vierde week wordt de placenta aangelegd. Deze wordt gevormd door de hechtvlokken die zich aan de buitenkant van de eicellen bevinden. De placenta zal er vanaf week 12 voor gaan zorgen dat er zuurstof en voedingsstoffen naar je kindje worden doorgegeven en dat afvalstoffen worden afgevoerd. Uit de placenta ontstaat in deze week ook de navelstreng, die jou in directe verbinding met je baby stelt.

Het vruchtje zelf is ondertussen al druk bezig met de basis van de organen van je baby en wordt langzaam ovaal. In het midden zit een gleuf die men ‘de neurale buis’ noemt, hiervanuit onstaat straks het zenuwstelsel, de wervels, ribben en spieren. Om het embryo heen zit nu een kleine vruchtzak, het amnion. Daaromheen zit nog een tweede vlies, het chorion. Tot week 12 zorgt deze dooierzak ervoor dat de baby gevoed wordt, daarna neemt de placenta dit werk over. Het dooierzakje lost dan op.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *