Week 5 Zwangerschap

By on April 22, 2013

Tijdens de 5e week van je zwangerschap voel je waarschijnlijk nog steeds een beetje vermoeid en bij vlagen misselijk. Je kunt ook hoofdpijn krijgen als gevolg van alle hormonen. Al die klachten horen er helaas bij, maar troost je met de gedachte dat alle zwangerschapskwaaltjes vaak het ergste zijn tijdens het eerste trimester. Na de eerste 3 maanden voel je je vaak stukken beter. Zo lang je geen last hebt van extreem bloedverlies, veel braken en duizeligheid hoef je geen contact op te nemen met je huisarts.

Je baby maakt ondertussen een belangrijke week door: In week 5 wordt de basis gelegd voor het hartje en het centrale zenuwstelsel. Het foliumzuur dat je de afgelopen weken of maanden hebt geslikt begint nu zijn vruchten af te werpen, want is hard nodig in dit proces. In 5 weken tijd is er dus al enorme voortgang gemaakt: van 2 cellen naar een miniscuul babytje met armpjes en beentjes! Natuurlijk zou je daar nu nog maar weinig van kunnen zien, je baby is pas 2 millimeter groot, zo groot als een rijstkorrel.

Omdat je eigen lichaam zo hard moet werken tijdens de zwangerschap zul je merken dat je hartritme iets hoger is dan normaal. Normaal is dit rond de 60-70 slagen per minuut, nu kan dat wel 80-90 per minuut zijn. Na de bevalling gaat je hartritme vanzelf weer omlaag.

Behalve misselijkheid en vermoeidheid kun je ook last krijgen van een drukkend gevoel op je blaas, waardoor je het gevoel hebt dat je vaker naar de wc moet. Dit komt omdat er meer bloed door je nieren stroomt en omdat je groeiende baarmoeder iets tegen je blaas begint aan te drukken. Ga vooral niet minder drinken omdat je zo vaak moet plassen: Het is heel belangrijk dat zwangere vrouwen 1,5 tot 2 liter water per dag drinken!

Behalve dat je tijdens je zwangerschap moet stoppen met roken en het drinken van alcohol, kun je het verschonen van de kattenbak of rommelen in de tuin vanaf nu beter ook aan anderen overlaten. In de uitwerpselen van katten kan een parasiet zitten die toxoplasmose veroorzaakt. Deze vindt je ook in rauw vlees zoals filet americain. Voor jou is de parasiet niet gevaarlijk maar voor je baby wel. Vermijd dus tijdens je zwangerschap rauw vlees en contact met de uitwerpselen van katten.

Daarnaast moet je vanaf nu goed opletten voor voedingsproducten die mogelijk besmet zijn met de listeria bacterie zoals rauwmelkse kazen. Deze zijn te herkennen aan het label ‘au lait cru’ op de verpakking. Voor een volledige lijst van wat je beter allemaal niet kunt eten tijdens de zwangerschap kijk je hier.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *