Week 8 Zwangerschap

By on April 22, 2013

In week 8 van je zwangerschap zit je al op twee derde van je eerste trimester, dat gaat hard dus! Het blijft belangrijk om in deze periode weg te blijven van rauw vlees, kattenbakken en rauwe kaas maar ook van chemische stoffen of mensen die met virussen rondlopen. In het eerste trimester wordt immers de belangrijkste basis van je kindje gelegd.

Met 8 weken zie je er waarschijnlijk nog steeds niet zwanger uit, maar je voelt het natuurlijk wel. De hormonen in je lijf draaien overuren en je zult je regelmatig vermoeid voelen omdat je lichaam zo hard aan het werk is voor die kleine in je buik. Probeer extra rust te pakken en gewoon eerder naar bed te gaan ‘s avonds, je lichaam zal je dankbaar zijn. En troost je met de gedachte dat je je in het tweede trimester waarschijnlijk iets minder moe zult voelen!

Het kan zijn dat je pas tegen het einde van het eerste trimester last krijgt van misselijkheid. Sommige voedselproducten kun je ineens totaal niet meer hebben, terwijl je juist een niet te temmen zin hebt in producten die je normaal nooit eet. Geef toe aan je gekke wensen, maar bedenk je wel dat je voor de baby zeker niet voor 2 hoeft te gaan eten. Eet dus wat je lekker vind, maar eet niet meer dan je normaal zou doen.

Je baarmoeder heeft ondertussen de grootte van een kleine grapefruit. Die kun je dus beginnen te voelen. Behalve dat je baarmoeder op je blaas drukt kun je het nu ook tegen bekken voelen duwen. Die klachten verergeren als je bijvoorbeeld een zware maaltijd hebt gegeten. Week 8 is een goed moment om eens te gaan shoppen voor wat wijdere zwangerschapskleding. Je zult beginnen te merken dat je waarschijnlijk een wat comfortabelere broek of rok aan wilt om je buik en bekken te ontlasten. Ook is het verstandig een grotere, goed ondersteunende BH voor jezelf te kopen.

Vanaf week 8 noemen we je baby officieel een foetus. Dit veranderd pas weer na de geboorte, wanneer het officieel ‘een baby’ is. Misschien hebben jij en je partner ondertussen al een nickname voor de kleine bedacht als je het over hem of haar hebt.

In week 8 raakt je kindje zijn staart kwijt en groeit het verder naar 2 centimeter. Het hoofdje is in verhouding nog steeds erg groot, maar de verhoudingen zullen de komende weken langzaamaan bijtrekken. In deze week wordt er ook een begin gemaakt met je baby’s beenderen en gewrichten. Er wordt daarvoor eerst kraakbeen gevormd, dat later bot wordt.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *