Hoe werkt het spiraaltje?

By on May 10, 2013

Het spiraaltje is een anticonceptiemethode die in de baarmoeder wordt ingebracht (Intra-Uterine Device, IUD). Het bestaat in twee varianten: Een koperspiraaltje zonder hormonen of het hormoonspiraaltje. Beiden worden door een arts via de vagina in de baarmoeder ingebracht. Op het moment dat je besluit dat je zwanger wilt worden moet je een afspraak maken bij de huisarts om het spiraaltje te laten verwijderen. Je kunt daarna in principe direct weer zwanger worden.

Net als het anticonceptiestaafje kan een spiraaltje wel jaren blijven zitten en is daardoor een hele betrouwbare antinconceptiemethode. Een koperspiraaltje is handig voor vrouwen die bijvoorbeeld geen hormonen willen gebruiken. Door zijn vorm voorkomt het dat een eventueel bevruchte eicel zich kan innestelen in het slijmvlies in de baarmoeder.

Het hormoonspiraaltje voorkomt een zwangerschap door progestageen af te geven aan de baarmoederwand, waardoor net als bij de pil geen eisprong optreed.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *