Week 13 Zwangerschap

By on April 22, 2013

Vanaf nu begin je je hopelijk wat beter te voelen en heb je minder last van vermoeidheid en misselijkheid. Je eerste controle zit erop en je weet nu hopelijk dat alles goed gaat met je baby. Op de een of andere manier voelt een zwangerschap voor sommige vrouwen pas echt als een dokter of verloskundige het heeft bevestigd. Tijd om er echt van te gaan genieten nu dus!

Je buik begint nu waarschijnlijk wat zwaarder te voelen, zeker na een lange dag van inspanning. Niet zo gek, want je baarmoeder en kind zijn inmiddels net zo groot als een flinke mango. Toch weegt de baby samen met het vruchtwater nu pas 60 gram. Als het je tweede of derde kind is zul je waarschijnlijk merken dat je iets sneller een buikje begint te krijgen als bij de eerste.

Als je je nog steeds regelmatig misselijk voelt, probeer dan kleinere porties te eten in plaats van 3 maaltijden per dag. Neem liever 5 tot 6 kleine maaltijden en probeer je bloedsuikerspiegel zo de hele dag door in balans te houden.

Alhoewel je voor je beginnende buikje misschien nog geen positiekleding aan hoeft in deze week, zul je wel merken dat je borsten bijna nergens meer in passen. Zorg voor goed ondersteunende BH’s en koop een paar flatterende tops om je nieuwe voorgevel mooi uit te laten komen!

Week 13 is vaak ook de week waarin je aan de buitenwereld vertelt dat je zwanger bent. Je kunt ook je werkgever in lichten, zodat jullie op tijd kunnen doornemen hoe de planning er uit komt te zien. Op je werk kunnen ze dan op tijd op zoek naar een vervanger en jij kunt op tijd beginnen met de eventuele overdracht. Je werkgever mag je trouwens niet ontslaan als je zwanger bent, dat is wettelijk verboden. Het is fijn als er op je werk op tijd rekening kan worden gehouden met het feit dat je zwanger bent, bijvoorbeeld omdat je geen zware dingen meer mag tillen en zo nu en dan wat rust moet nemen.

Je baby zwemt ondertussen nog steeds vrolijk rond in het vruchtwater. Zijn melktandjes (20 stuks maar liefst!) zijn nu ontwikkeld en af en toe neemt hij een slokje van het vruchtwater. Hierdoor leert het kindje slikken. Later zul je merken dat je kindje hierdoor ook de hik kan krijgen.

Verder gebeurt er nog iets belangrijks: De ingewanden van je baby, die zich tot nu toe nog in de navelstreng bevonden, verplaatsen zich nu naar je baby.

About Redactie

KnockedUp.nl is een online magazine voor (aanstaande) mama's & papa's. Ons redactieteam schrijft over alles wat je maar wilt weten op gebied van zwanger worden, zwangerschap, fashion, celebs, gezin, relatie, tips & advies. Volg ons ook op Twitter en Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *